5 subiecte pe care trebuie sa le discuti intotdeauna cu medicul tau ginecolog

Cand vine vorba de sanatatea sexuala si reproductiva poate fi greu de stiut ce este “normal” si care poate fi un semn al unei potentiale probleme de sanatate. Chiar daca va simtiti jenata de anumite probleme, ginecologul a vazut si a auzit totul si este acolo pentru a va ajuta, nu pentru a va judeca.
Mai jos am prezentat cinci subiecte pe care trebuie sa le discute intotdeauna o pacienta cu medicul sau ginecolog.
- Menstruatie dureroasa
Pentru multe femei, perioada menstruatiei este foarte neplacuta. Crampele, durerile de san si durerile de cap sunt doar unele dintre cele mai frecvente simptome ale menstruatiei, dar pentru unele dintre acestea, durerea depaseste crampele si poate fi incredibil de severa. Daca perioadele tale sunt foarte dureroase sau s-au agravat in timp, poate fi un semn de endometrioza sau de fibroame uterine. Nu trebuie sa suferiti in tacere ci sa realizati un control ginecologic.
- Miros vaginal
In timp ce mirosul vaginal poate fi un subiect inconfortabil, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra daca exista un miros neplacut, acesta fiind un semn al supraacumularii de bacterii sau a unei infectii vaginale.
- Umflaturi
Sa observi o umflatura in jurul labiilor poate parea ingrijorator. Poate fi un fir ingrosat, o taietura sau un cos, dar poate fi si o problema mai grava, umflaturile acestea sunt deseori benigne, dar trebuie sa consultati medicul ginecolog pentru a va asigura ca sunteti sanatoase.
- Disconfort sexual
Este foarte important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre disconfortul sexual. S-ar putea sa va simtiti inconfortabil in timpul actului, iar medicul va va ajuta sa intelegeti de ce si cum sa tratati problema.
- Istoric sexual
Femeile sunt adesea ingrijorate de faptul ca medicul ginecolog le judeca daca intreaba de cati parteneri au avut, cat de in varsta sunt, la ce varsta si-au inceput viata sexuala, daca au avut boli cu transmitere sexuala sau ce orientare sexuala au. Aceste intrebari sunt necesare deoarece specialistul va putea determina riscul aparitiei anumitor afectiuni sau sa stabileasca un tratament in caz de prezenta anumitor probleme. Aceste intebari sunt necesare pentru:
- Determinarea factorilor de risc pentru infectia cu HPV. Viata sexuala inceputa inainte de 18 ani
poate aduce probleme. Deoarece jonctiunea cervico-vaginala este mai accentuata cand esti mai tanara, exista un risc mai mare de infectie cu HPV deoarece sunteti mai sensibila. Un numar mai mare de parteneri poate creste si potentialul de expunere
- Discutarea despre bolile cu transmitere sexuala (BTS). Unele infectii sau boli cu transmitere
sexuala pot creste riscul de infertilitate, asa ca medicii doresc sa ofere o consiliere adecvata daca apare aceasta situatie. Pentru BTS-uri, precum herpesul, se ofera consiliere si tratament deoarece este o infectie ce poate persista toata viata, fiind prezent in organism.
- Oferirea celor mai bune tratamente. Unele femei se eschiveaza cand vine vorba despre viata
intima, din rusine sau din frica de a fi judecate. Daca medicul dumneavoastra ginecolog va cunoaste istoricul si detaliile importante despre activitatea dumneavoastra sexuala, in cazul in care prezentati anumite simptome va putea stabili cel mai bun tratament, de asemenea, va putea sa stabileasca daca exista riscul de a dezvolta anumite infectii.
Este important sa realizati prima vizita la un cabinet ginecologic dupa ce v-ati inceput viata sexuala. Controlul anual trebuie sa fie o rutina pentru orice femeie pentru a se putea mentine sanatoasa si pentru a identifica din timp prezenta anumitor afectiuni. Nu trebuie sa va fie frica sau rusine de medicul specialist, de aceea va recomand ca inainte de consult sa aveti pregatita o lista cu intrebari, referitoare la cele 5 exemple de mai sus si oricare altele la care doriti raspuns.