Ce sa faceti daca vi se întâmpla sa va ia masina foc

Incendiile auto nu se intampla frecvent, dar atunci cand se intampla, acestea sunt o urgenta potential mortala. Aflati ce sa faceti cand se intampla un incendiu al vehiculului dvs.
Rezumat:
De ce sunt cauzate de obicei incendiile motorului?
Conform celor mai recente cifre statistice, sute de incendii au loc pe strazile din Romania. In timp ce unele incendii sunt cauzate de coliziuni, acestea sunt adesea cauzate de probleme cu cablarea electrica a vehiculului, sistemul de combustibil sau chiar tigarile ramase in masina, lasand motorul sa ia foc. Cea mai buna linie de aparare este sa verificati aceste sisteme de fiecare data cand plecati cu masina.
Care sunt unele semne de avertizare potentiale de urmat?
- Sigurantele care sufla in mod repetat
- Ulei varsat sub capota ramas de la o schimbare de ulei
- Scurgeri de ulei sau alte lichide sub vehicul
- Cabluri crapate sau cablaje cu metal expus
- Sunete foarte puternice la sistemul de evacuare
- Schimbari rapide ale nivelului combustibilului, nivelului uleiului sau temperaturii motorului
- Un capac care lipseste de la ulei
- Furtunuri rupte
Intretinerea regulata a masinii poate chiar prelungi durata de viata a masinii dvs., va poate ajuta sa reduceti costurile cu combustibilul si sa reduceti costul general al detinerii unei masini.
Ce se intampla daca aveti un incendiu la vehicul?
Daca simtiti miros de fum sau vedeti flacari care vin din masina dvs. in timp ce conduceti, stiind ce sa faceti poate preveni ranirea sau chiar salva vieti. Este important sa ramaneti calm, dar actionati rapid.
Recunoasteti ca incendiile de masini pot izbucni in alte locuri decat compartimentul motorului. De asemenea, pot aparea sub vehicul, langa roti si frane, in tabloul de bord si chiar in interiorul masinii. De fapt, incendiile interioare pot fi printre cele mai inspaimantatoare din cauza apropierii dvs. de flacari si fum.
Pasi de urmat daca sunteti sunteti la volan si incepe un incendiu:
- Semnalizati si deplasati-va imediat la cel mai apropiat loc sigur pentru a va opri, indiferent ca este vorba de o banda laterala sau una mediana.
- Opriti masina si opriti contactul.
- Scoateti fiecare persoana din masina si nu permiteti nimanui sa se intoarca pentru a prelua obiecte personale.
- Deplasati-va departe de vehiculul care arde pentru a evita flacarile si fumurile toxice – cel putin 100 de metri si, de asemenea, tineti pasagerii departe de masina.
- Sunati la 112.
- Anuntati si serviciul de tractari auto Bucuresti, in caz de nevoie.
In general nu este recomandat sa incercati singur sa stingeti focul. Deschiderea capotei sau a usilor masinii creste alimentarea cu aer si poate accelera incendiul.
Dupa ce focul a fost stins, va puteti intreba daca asigurarea acopera un incendiu auto. Va trebui sa contactati agentul de asigurare. Daca este posibil, faceti fotografii cu pagubele si colectati numele si numerele de telefon ale martorilor. Intrebati pompierii cand si daca este sigur sa eliminati obiectele personale din vehicul. Contactati compania de asigurari pentru ca vehiculul sa fie remorcat pentru o inspectie inainte de a incerca sa folositi din nou. Daca autoturismul dvs. a fost deteriorat si costurile potentiale de reparatie depasesc valoarea masinii, compania dvs. de asigurari ar putea considera o pierdere totala. Va trebui sa contactati agentul de asigurare si, cel mai probabil, sa depuneti o reclamatie.