Incepand cu anii 2000 din ce in ce mai multi pescari incep sa investeasca in barci pneumatice si in motoare pentru acestea.

Achizitionarea unui motor pentru barca este destul de dificila, investitia este destul de mare iar internetul este plin de oferte atat pentru motoarele noi cat si pentru cele second hand. Existand asa multe optiuni este aproape imposibil pentru un neinitat sa faca alegerea optima tinand cont atat de performanta cat si de costurile pe termen lung.

Motoarele de barca sunt de 2 feluri: outboard si inboard. Adica motorul poate sta atat in barca cat si in afara acesteia. Motorul de barca poate fi in 2 timp sau in 4 timpi avand puteresa de la 2CP pana la cateva sute de CP.

Motoarele in 2 timpi functioneaza cu un amestec de combustibil cu ulei, sunt ceva mai usoare ca motoarele in 4 timpi dar mult mai galagioase, avantajul este ca nu necesita ungere separatat insa acest lucru le face mai putin fiabile. Avantajul principal la motorul in 2 timpi este simplitatea constructiei, motorul poate fi folosit in orice pozitie, nu au supape si sunt usor (dar nu si ieftin) de intretinut.

Motoarele in 4 timp sunt mai fiabile si, in timp, intretinerea lor este mai ieftina. Sunt silentioase si au un circuit de ungere separat ceea ce le face ceva mai grele ca motoarele de barca in 2 timpi. Un avantaj major al motoarelor de barca in 4 timpi este consumul redus de carburant.

Un motor de barca necesita o investitie destul de mare asa ca multi pescari se orienteaza catre motoarele de barca second hand. Ideea in sine este buna insa terbuie tinut cont si de vechimea si starea in care se afla motorul. Desi este recomandata o vizita cu motorul la service inainte de a-l achizitiona multi proprietari refuza (pe buna dreptate) o desfacere completa a motorului. Este recomandat ca atunci cand cumparati un motor de barca second hand sa fiti insotit de un mecanic (sau o persoana experimentata) care sa verifice motorul.

Vezi si:  Iata tot ce trebuie sa stii despre layering, secretul de frumusete al japonezelor

barcapneumaticaCand vine vorba de producatori aveti de unde alege, in Romania cele mai des intalnite motoare de barca sunt produse de Yamaha, Parsun, Johnson/Evinrude, Mercury/Mariner/Force, Suzuki, Sleva, Honda, Volvo-Penta, Tohatsu si OMC. Fiecare poate alege producatorul in functie de preferintele personale si afinitatea pentru brand insa eu recomand sa alegeti in functie de pretul pieselor ce trebuie schimbate in mod uzual: elice, impeller (rotorul de la pompa de apa) si filtru de ulei sau benzina. Acestea sunt costuri recurente pe care veti fi nevoit sa le suportati in fiecare an (exceptie poate face elicea), costuri ce va pot transforma motorul dintr-o jucarie incitanta intr-o bataie de cap.

Din cauza faptului ca exista foarte multe modele de motor imi este foarte greu sa spun ca motorul de barca produs de o anumite firma este mai scump de intretinut ca motorul produs de alta firma. Totusi, a sa orientativ:

Preturile pentru un impeller in functie de fabricantul motorului (rotorul de la pompa de apa ce asigura racirea motorului. Trebuie schimbat cel putin odata la 100 de ore de functionare)

Johnson/Evinrude costa de la 80 la 265 lei (in functie de puterea motorului)
Honda costa de la 60 la 130 lei (in functie de puterea motorului)
Mercury costa de la 30 la 110 lei (in functie de puterea motorului)
Suzuki costa de la 50 la 120 lei (in functie de puterea motorului)
Tohatsu/Nisan costa de la 50 la 140 lei (in functie de puterea motorului)
Yamaha costa de la 50 la 140 lei (in functie de puterea motorului)
Mercruiser (inboard) de la 60 la 200 lei(in functie de puterea motorului)
OMC de la 50 la 100 lei (in functie de puterea motorului)
Volvo-Penta (inboard) de la 70 la 290 lei (in functie de puterea motorului)
Parsun: de la 50 de lei (in functie de puterea motorului)

Vezi si:  Importanta detergentilor ecologici

Preturile pentru elice variaza de la producator de elice la producator de elice si in functie de puterea fiecarui motor. Nu am observat sa exista o diferenta foarte mare in functie de fabricantul motorului. In general, o elice Solas costa de la 200 lei pana la 700 lei in functie de puterea motorului.

Filtrele de ulei (ce trebuie schimbate in fiecare an) difera de la model la model, Yamaha si Parsun fiind printre cele mai ieftine.

Practic, in functe de puterea si tipul motorului se poate ajunge (fara vreo defectiune majora) la costuri de 400 de lei pe an pentru intretinerea motorului (fara a lua in calcul combustibilul si alte accesorii sau reparatii necesare la barca).

De recomandat va pot recomanda sa achizitionati un motor Parsun nou, piesele sunt compatibile (si din punct de vedere al calitatii) cu motoarele Yamaha, sunt ieftine si fiabile si vin cu o garantie de 2 ani.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *