Acneea, top 5 mituri

Acneea este una din cele mai comune boli de piele din lume afectand aproximativ 80% din adolescenti si 5% din adulti. Severitatea si formele de acnee variaza de la o persoana la alta si odata cu varsta, motiv pentru care nu exista un tratament universal pentru aceasta boala. Pentru a putea combate eficient acneea este necesara programarea unei consultatii la medicul dermatolog, acesta fiind singurul in capabil sa conceapa o schema eficienta de tratament.
Fiind o boala atat de des intalnita este si normal ca au aparut foarte multe mituri legate de acnee. Mai jos sunt cinci dintre cele mai comune mituri:
1. Punctele negre sunt cauzate de mizeria acumulata pe fata.
Fals : Acneea nu este influentata de murdaria acumulata la nivelul tenului, spalarea excesiva poate irita si usca pielea, agravand astfel acneea. Punctele negre sunt produse de combinatia de bacterii, celule moarte si sebumul oxidat ce au ramas blocate in folicul infundat.
2. Acneea este influentata de alimentatie.
Fals : Dealungul anilor s-au facut zeci de studii care au demonstrat fara doar si poate ca alimentatia nu influenteaza aparitia acneei Totusi foarte multi oameni raporteaza ca, in cazul lor cel putin, exista o legatura intre alimentatie si leziunile acneice, situatie in care se recomanda evitarea produselor in cauza.
3. Lipsa activitatii sexuale sau masturbarea pot cauza producerea acneei.
Fals : Acesta este un mit cat se poate de invechit si fals, raspandit cel mai porbabil de tinerii binevoitori ce doreau sa salveze adolescentele de la blestemul acneei.
4. Stoarcerea cosurilor este cel mai bun mod de a scapa de acnee.
Fals :Stoarcerea cosurilor nu face altceva decat sa produca o rana la nivelul pielii, existand riscul aparitiei unei cicatrice. Stoarcerea cosurilor poate chiar raspandi infectia in zonele invecinate, sebumul iritant revarsandu-se pe pielea din jur, crescand riscul unei suprainfectii.
5. Cosmeticele favorizeaza aparitia acneei.
Depinde : Anumite produse cosmetice pot agrava sau incuraja aparitia acneei, este recomandata folosirea produselor marcate ca fiind “noncomedogene” si “hipoalergenice”.
Trebuie sa tineti minte ca acneea este o boala ca oricare alta, o boala care se poate trata, chiar daca (in functie de severitate) poate dura si cateva luni. Pentru a evita eventuale complicatii este obligatoriu sa consultati medicul dermatolog imediat ce apar primele simptome.