Efectul alegerilor si a politicii monetare FED asupra cursului valutar

0
curs valutar

Era de asteptat ca alegerile de anul trecut sa afecteze toate sectoarele economice si din domeniul financiar din tara. Analistii bancari au facut speculatii in legatura cu evolutia leului in apropierea alegerilor inca de la inceputul anului. Exista riscuri majore pentru moneda nationala, conform analistilor, iar stabilitatea leului in a doua jumatate a anului a fost pusa la cel mai serios mod sub semnul intrebarii. Este clar ca alegerile au efect asupra ratelor de curs valutar de la banci, insa in ce masura urmeaza sa vedem.

curs valutarAnalistii financiari au discutat detalii legate de evolutia cursului valutar BNR luand in calcul si rata de absorbite a fondurilor europene sau volatilitatea capitalurilor straine. Acestia au fost de parere ca alegerile nu sunt singurele aspecte care au afectat pe termen scurt si mediu evolutia leului in a doua jumatate a anului. Cursul de schimb a pornit intr-o pozitie relativ favorabila la inceputul anului 2014 prin comparatie cu alte monede din regiune, dar s-au depreciat la fel de rapid datorita factorilor de natura politica specifici perioadelor alegerilor.

Principalele pericole cu care s-a confruntat leul in 2014 sunt influentele externe, in mod special deciziile Bancii Centrale a Statelor Unite, dar si climatul politic intern, ambele ducand la o prabusire pe termen scurt a leului.

S-a anticipat ca pana la finalul anului 2014, cursul leu euro va ajunge la 4,55 datorita schimbarilor de politica monetara demarate de Federal Reserve – Banca Centrala a SUA, care in 2013 avertiza ca va reduce sumele injectate pe piata si va inaspri politica monetara, decizii care conform analistilor se vor reflecta pe pietele emergente in 2014.

Vezi si:  Case de marcat

Pe masura ce expertii de la Garanti Bank si UniCredit Tiriac s-au pus de acord in privinta potentialului efect al alegerilor de anul trecut asupra cursului valutar, economistii de la Banca Romaneasca au fost ceva mai optimisti, considerand ca evolutia leului pe anul 2014 va fi una fara fluctuatii notabile iar evenimentele politice vor cauza doar oscilatii pe termen scurt in ceea ce priveste cursul de schimb leu-euro.

Cei mai multi economisti de la principalele banci din Romania au preconizat ca anul se va incheia cu o cotatie intre 4,45 si 4,55 lei pentru un euro si ca moneda locala se va deprecia usor in perioada alegerilor, dar va recupera terenul pierdut in cel de-al treilea trimestru.

In materie de evolutie a leului fata de alte monede din zona, se preconizeaza ca acesta va mentine o pozitie favorabila insa climatul politic instabil poate pune moneda nationala in dificultate.

Afla totul de pe https://rasedecaini.ro/ despre patrupedul tau de acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *