Tratament pentru gastrita

Gastrita nu este decat o tulburare a digestiei, care provoaca inflamatia mucoasei stomacului. Aceasta este bariera care protejeaza stomacul de acidul gastric si de alte secretii acide, in urma procesului de digestie a alimentelor. In lipsa acestei bariere, peretele stomacului ar fi predispus mult mai usor la atacurile acestor substante, ceea ce duce la iritarea stomacului, pana la ulcer.
Gastrita este clasata in doua categorii: acuta, cu o manifestare violenta, imediata, si cronica, afectiune ce dureaza multi ani, evoluand putin cate putin.
Care sunt factorii care determina gastrita? Bineinteles ca alte tulburari ale organismului, stilul de viata nesanatos sunt factorii determinanti in aparitia ulcerului. Direct spus, alcoolul, fumatul, stresul, oboseala, cantitatile mari de comprimate antiinflamatorii, antibioticele in exces, dar si dereglarile plamanilor, ficatului sau rinichilor.
In cazul gastritei, se simt, la nivelul stomacului, arsuri, dureri in partea de sus a abdomenului si balonari, imediat dupa ce ati luat masa, in special. Pot aparea si alte simptome ca: greata, pofta de mancare din ce in ce mai redusa, ajungandu-se pana la hemoragie digestiva, in cazul iritatiei profunde a mucoasei stomacului.
Ce tratament se poate aplica in acest caz? In urma gastroscopiei, medicul specialist diagnosticheaza tipul gastriteti, apoi se recomanda un regim alimentar strict, ce trebuie respectat intocmai. Se poate recomanda o dieta formata numai din lichide, pentru cateva zile, dupa care o alimentatie formata din 3 mese pe zi.
Cel mai bine este sa reduceti consumul alimentelor bogate in grasimi, sa evitati prajelile, legumele crude, alte alimente iritante, dar si fumatul si alcoolul. Este bine de stiut ca ceea ce trebuie sa consumati consta in: carne fiarta ori la gratar, slaba, oua, alimente pe baza de lactate, legume fierte, compoturi, mere, paine alba etc.
Desigur, medicul va poate prescrie antacide, sub forma de comprimate, iar in timpul tratamentului nu trebui sa luati aspirina si niciun alt antiiflamator. Respectati intocmai ceea ce v-a prescris medicul specialist, caci, gastrita netratata duce la ulcerul gastric, chiar si la cancerul gastric, in cele mai nefericite cazuri.