Despre casa de marcat si cantarul electronic

Afacerile in comertul cu amanuntul, la fel ca oricare alt tip de afacere, sunt supuse unor reglementari prin lege. Astfel, in Romanaia, comform prevederilor din legea OUG 28/1999, art. 1, alineatul 1, fiecare firma care desfasoara astfel de activitati, sunt obligate sa detina aparatura fiscala in care intra si case de marcat si cantare electronice. Trebuie de remarcat faptul ca aceasta lege impune folosirea cel putin a caselor de marcat nu numai operatorilor economici care efectueaza comertul de bunuri cu amanuntul si si operatorilor economici care presteaza servicii direct catre populatie.
Astfel, dupa ce v-ati facut o forma juridica, si ati trecut firma in legalitate, trebuie sa treceti la achizitionarea caselor de marcat si in functie de activitate, si la achizitionarea cantarelor electronice. In functie de marimea pe care preconizati ca o va avea afacerea, trebuie sa alegeti un tip diferit de case de marcat. Puteti alege case de marcat medii si ca pret dar si ca functii pe care le indeplineste, in momentul in care le veti folosi intr-un magazin de cartier, care nu efectueaza o activitate economica de amploare.
Deasemenea si cantarul electronic pe care il veti achizitiona in acest caz, nu va fi de dimensiuni foarte mari si la preturi mari ci va fi un cantar simplu, de obicei cu brat pe care se afiseaza in ambele parti, pretul, greutatea si costul per/kg al produsului cantarit. Astfel asigurati o mai buna transparenta fata de cumparator. Daca insa desfasurati activitati economice de amploare, cum ar fi un market, aveti nevoie de aparatura fiscala care sa indeplineasca mai multe functii. Oricum ar fi, in momentul in care prezentati activitatea economica pe care vreti sa o desfasurati unui distribuitor autorizat de aparatura fiscala, acesta va sti exact spre ce sa va indrume.
Dupa ce ati achizitionat casa de marcat, mai ramane doar sa o fiscalizati, pentru a trece in legalitate si pentru a putea incepe activitatea economica conform legii.