Ceai verde sau matcha: care este cea mai buna bautura pentru sanatatea ta?

Cup of fresh matcha tea, green tea on wooden table
Un specialist in diete si nutritie analizeaza beneficiile a doua bauturi verzi reconfortante, ceaiul verde si matcha. Desi provin din aceeasi planta, acestea au beneficii nutritionale diferite.
Una este cunoscuta in viata noastra de zi cu zi, cealalta este din ce in ce mai populara in Europa: ceaiul verde si matcha sunt doua bauturi reconfortante care sunt, de asemenea, adevarati aliati ai sanatatii. Ceaiul verde se prezinta sub diferite forme, inclusiv matcha. Matcha provine din aceeasi planta, Camellia sinensis, dar este preparat diferit, deci isi concentreaza nutrientii intr-un mod diferit fata de ceaiul verde. Pulberea fina obtinuta prin macinarea frunzelor de ceai verde este adesea laudata pentru proprietatile sale mai concentrate, oferind o doza mai mare de componente benefice. In rubricile Real Simple, dieteticianul Maggie Moon, intervievata pe aceasta tema, analizeaza diferentele dintre aceste doua bauturi si analizeaza beneficiile lor. Care este cea mai buna alegere pentru sanatatea ta?
Antioxidanti, cofeina: ar trebui sa alegi matcha sau ceai verde?
Matcha si ceaiul verde sunt ambele bogate in antioxidanti si compusi benefici. „Antioxidantii ceaiului verde sunt buni pentru sanatatea creierului si a inimii, in timp ce polifenolii sai (molecule gasite in plante) promoveaza sanatatea intestinala”, explica nutritionistul Maggie Moon pentru Real Simple. Cu toate acestea, deoarece matcha este o forma mai concentrata de ceai verde, acesta contine o cantitate mai mare de polifenoli si aminoacizi, in special catechine, cunoscute pentru efectele lor antioxidante si antiinflamatoare.
Dieteticianul si nutritionistul Sophie Janvier a subliniat efectele antiinflamatorii ale acestei bauturi, care contine „molecule precum quercetina si rutina, care au si proprietati hipoglicemiante si ajuta la scaderea nivelului de glucoza din sange”. Ea a subliniat, de asemenea, beneficiile clorofilei, prezenta in cantitati mari in ceaiul matcha, care are, de asemenea, efecte antiinflamatorii.
In ceea ce priveste cofeina, matcha contine in general mai multa decat ceaiul verde conventional. In medie, o ceasca de ceai verde contine aproximativ 29 mg de cofeina, in timp ce o portie de matcha poate contine pana la 49 mg. Aceasta este totusi mai putin decat o ceasca de cafea, care contine aproximativ 95 mg.
Potrivit lui Maggie Moon, matcha, care ofera o doza mai concentrata de nutrienti antioxidanti si cofeina, pare a fi o optiune mai interesanta pentru cei care doresc sa maximizeze aceste beneficii. Cu toate acestea, dieteticianul subliniaza ca cercetarile care compara beneficiile lor sunt inca limitate si ca este intotdeauna o idee buna sa favorizezi bautura pe care o preferati din punct de vedere al gustului.
Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/alimentation-equilibree/the-vert-ou-matcha-laquelle-de-ces-boissons-est-la-plus-benefique-pour-la-sante-2188865