Cariile dentare la copii. Cauze si preventie

Fiecare parinte doreste sa aiba copii cat mai sanatosi. Pentru asta, ei trebuie sa le ofere copiilor, inca de cand sunt foarte mici, o baza solida de educatie in ceea ce priveste sanatatea orala, in asa fel incat sa poata preveni aparitia cariilor si celorlalte probleme dentare.
Poate ca nu stiati, dar cariile dentare pot aparea la oricine, chiar si la copiii de doar sase luni. Este socant, dar adevarat. Si pentru ca stim ca nu va doriti ca acest lucru sa se intample si copiilor vostri, acest articol va va putea oferi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege cauzele si modurile de prevenire a cariilor.
Cum se formeaza cariile dentare?
Cand consumati alimente zaharoase, carbohidratii procesati se transforma in zahar odata ce sunt digerati. Bacteriile care se gasesc in mod natural in gura se hranesc cu acest zahar. Apoi formeaza grupuri de bacterii, protejate de un strat de placa, care secreta substante foarte acide pe dinti. Aceste substante acide distrug smaltul dintelui, provocand carii dentare.
Formarea cariilor nu este un proces instant sau garantat. In afara de alimentele care favorizeaza cresterea bacteriilor, exista alti cativa factori care trebuie sa se alinieze inainte ca o carie dentara sa se poata dezvolta. Starea microbiomului oral (care se refera la echilibrul dintre bacteriile bune si rele din gura), ph-ul gurii si calitatea salivei, toate contribuie la dezvoltarea cariilor dentare.
Daca microbiomul este echilibrat, consumati alimente sanatoase, luati suplimente potrivite si evitati sau restrictionati alimentele si bauturile acide, puteti preveni formarea unor noi carii dentare. Mai mult, puteti inversa in mod natural cariile mai mici, deja existente, nefiind astfel nevoie de umplerea lor cu plombe.
Dar daca bacteriile rele din gura au un mediu ideal pentru dezvoltare, cariile sunt deja o mare probabilitate. Acizii secretati de bacterii vor manca din dinti si vor ajunge, in timp, la nervii din dinti, provocand durere si sensibilitate. In acest moment doar medicul dentist poate sa trateze cariile aparute.
Acest proces de aparitie a cariilor dentare este valabil atat la adulti cat si la copii, asadar daca va doriti copii cu un zambet cat mai sanatos si frumos, este important sa fiti constienti de conditiile care favorizeaza cariile dentare si sa faceti tot posibilul sa le preveniti.
Cauzele aparitiei cariilor dentare la bebelusi si copii mici:
Copiii trebuie dusi la dentist inca de la varsta de 6 luni, perioada cand, de obicei, apare primul dintisor. Poate ca pare prea devreme, dar potrivit Institutului National de Cercetare, mai mult de 27% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 5 ani au carii dentare netratate.
Iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale cariilor dentare la bebelusi si copii mici:
Igiena orala precara; dintisorii copiilor trebuie periati usor de catre parinti sau stersi cu un prosopel, in functie de varsta pe care o au;
Consumul de prea multe bauturi zaharoase;
Nerespectarea controalelor regulate la dentist.
Sfaturi pentru prevenirea cariilor dentare la sugari si copii mici:
Curatarea cu grija a dintilor si gingiilor bebelusului cu o carpa curata si umeda dupa alaptare;
Pentru a preveni contactul prelungit al zaharului pe dinti, nu trimiteti niciodata bebelusii si copiii mici in pat cu o sticla sau o cana;
Gasiti un dentist pediatru care va place si va inspira incredere si duceti-l pe copil la prima sa consultatie stomatologica dupa ce a atins varsta de sase luni sau dupa ce apare primul sau dintisor;
Copiii mici ar trebui sa consume alimente bogate in vitamina K2, vitamina D si alti nutrienti care sustin sanatatea dentara. Evitati consumul de prea multe cereale si leguminoase, deoarece acestea pot contine acid fitic, acid care favorizeaza dezvoltarea cariilor.