Canicula – ce alimente consumam?

Este vara, este cald afara, chiar prea cald. Cum putem face fata caniculei care s-a instalat deja cu ajutorul alimentatiei? Iata ce sfaturi trebuie sa urmezi pentru a te alimenta in mod corespunzator pe timp de canicula.
Alimentatia este primordiala pentru a lupta impotriva deshidratarii deoarece corpul nostru este constituit intr-o mare proporti din apa (90% in cazul copiilor, 70% in cazul adultilor si 60% in cazul persoanelor in varsta).
Fara carne grasa. Chiar daca numeroase sunt persoanele care adora sa se stranga in fata unui gratar impreuna cu prietenii, carnea nu este tocmai recomandata in caz de caldura puternica. In caz de canicula trebuie sa reducem aportul de proteine deoarece acestea sunt mai greu de digerat. Corpul nostru este nevoit sa depuna un efort mai mare, genereaza caldura digerand alimentele (termogeneza).
Alimente de consumat pe timp de canicula. Pe timp de canicula specialistii ne recomanda sa consumam fructe si legume cu un continut ridicat de apa. Le putem introduce in salate, in gazpacho. Unele alimente au proprietati astringente ceea ce sporeste capacitatea corpului nostru de a se hidrata: struguri, lamaie, portocale. In ceea ce priveste glucidele, poti consuma fasole, orez, tuberculi (morcovi, cartofi, sfecla, ridichi). Fara sa uitam de oua pentru aportul de proteine. Nici produsele lactate nu trebuiesc neglijate, branza alba in special sau iaurturile naturale deoarece un iaurt este echivalentul unui pahar cu apa. Trebuie sa evitam sa consumam lapte deoarece este mult prea greu de digerat.
Te poti hidrata consumand alimente bogate in apa precum:
-iaurt natural, lapte ;
-castraveti, rosii ;
-pepene rosu, zmeura ;
– varza, dovlecei, telina ;
De evitat:
Pe timp de canicula specialistii ne recomanda sa evitam sa consumam in cantitati mari bauturi ce contin cofeina sau alcool deoarece sunt ingredient care provoaca deshidratarea.
- bauturile carbogazoase de culoare inchisa ;
- vin, bere sau alte bauturi alcoolice ;
- cafea ;