Stilul de viata bacterian modifica evolutia rezistentei la antibiotice

Cum traiesc bacteriile – fie ca celule independente, fie intr-un biofilm comunal – determina modul in care evolueaza rezistenta la antibiotice, ceea ce ar putea duce la abordari mai personalizate ale terapiei antimicrobiene si controlului infectiei.
Cercetatorii de la Scoala de Medicina din Universitatea din Pittsburgh au expus in mod repetat bacteriile la antibiotic ciprofloxacina pentru a forta evolutia rapida. Dupa cum era de asteptat, bacteriile au dezvoltat rezistenta la medicament, dar, in mod surprinzator, stilul lor de viata a afectat care au aparut adaptari specifice, potrivit unui studiu publicat astazi in eLife.
„Ceea ce simulam in laborator se intampla in salbaticie, in clinica, in timpul dezvoltarii rezistentei la medicamente”, a declarat autorul principal Vaughn Cooper, doctor, director al Centrului pentru Biologie si Medicina Evolutionara la Pitt. „Rezultatele noastre arata ca cresterea biofilmului modeleaza modul in care evolutia rezistentei la medicamente”. Potrivit autorului principal al studiului, Alfonso Santos-Lopez, doctor, cercetator postdoctoral in laboratorul Cooper, aceasta constatare ar putea descoperi vulnerabilitati care s-ar putea dovedi utile in tratarea infectiilor rezistente la medicamente.
“Rezistenta la antibiotice este una dintre principalele noastre probleme in medicina”, ??a spus Santos-Lopez. „Trebuie sa dezvoltam noi tratamente, iar o idee este sa profitam de ceea ce domeniul numeste„ sensibilitate colaterala ”. Cand bacteriile evolueaza rezistenta la un singur medicament, acesta poate expune o vulnerabilitate la o alta clasa de antibiotice care poate ucide eficient bacteriile. ”
Stiind aceste relatii evolutive push-and-pull ar putea scoate ghicitul din prescrierea antibioticelor, a spus Santos-Lopez.
In acest experiment, cand biofilmul a evoluat rezistenta la ciprofloxacina, a devenit fara aparare impotriva cefalosporinelor. Bacteriile plutitoare libere nu au dezvoltat acelasi chink in armura lor, chiar daca au devenit de 128 de ori mai rezistente la ciprofloxacina decat bacteriile cultivate cu biofilm.
Potrivit co-autoarei studiului Michelle Scribner, o doctoranda in laboratorul Cooper, aceste descoperiri evidentiaza importanta studierii bacteriilor, deoarece acestea apar in mod natural, in biofilme.