Despre auditul energetic

Conform legislatiei europene, auditul enegetic al cladirilor este obligatoriu in scopul determinarii factorului de eficienta energetica clasificata de la litera A la litera G, unde A este clasa cea mai eficienta, iar G este clasa cea mai putin eficienta. Pentru realizarea auditului energetic este necesara contactarea si angajarea unui auditor acreditat care va incepe demersurile in vederea eliberarii unui certificat energetic in termen de 3 zile lucratoare de la data finalizarii auditului. Atestarea auditorilor energetici se face pentru constructiile de tip AEc, AEi si AEci, gradul I si gradul II. Auditorii energetici de gradul al II-lea efectueaza, in general, o expertiza termica si energetica pentru instalatiile de incalzirea a apei de consum si elaboreaza o documentatie necesara pentru eliberarea certificatului energetic. Auditorii de gradul I, in schimb, efectueaza aceleasi activitati precum si auditul acestor instalatii. In urma auditului energetic se stabilesc solutii de reabilitare care necesita acordul tuturor proprietarilor unei cladiri.
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un auditor energetic?
Auditorul energetic trebuie sa fie un cetatean al Uniunii Europene, sa fie licentiat in inginerie, constructii, arhitectura, instalatii sau inginer mecanic sau energetic si sa obtina rezultatul necesar in urma examinarii in comisia de atestare. Acele persoane care doresc sa obtina atestarea de auditori de gradul I trebuie sa activeze in invatamant, cercetare, arhitectura sau inginerie pe o durata de cel putin 10 ani, iar persoanele care doresc sa obtina atestarea de auditor de gradul II, de cel putin 6 ani. Asociatia Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania organizeaza evenimente, cursuri si conferinte care ajuta la informarea tuturor auditorilor si la mentinerea relatiilor dintre institutii.
Care este utilitatea certificatului energetic?
Vanzarea sau inchirierea unui imobil aduce cu sine obligativitatea proprietarului de a cere efectuarea unui certificat energetic. Acest tip de document ajuta la incadrarea imobilului intr-o categorie de eficienta, faciliteaza aproximarea costurilor de incalzire, faciliteaza economia la caldura si apa si determina actiunile de reabilitare ale cladirilor atunci cand eficienta energetica a unei cladiri este foarte mica. Clasa energetica A indica o cladire izolata termic, cu termopane, incalzita in interiorul casei scarilor, fara punti termice si care detine centrale termice. Cu cat clasa energetica este mai joasa, cu atat locuinta este mai putin protejata din punct de vedere termic. Documentatia necesara pentru cladiri este compusa din planurile cladirii si ale structurii cladirii, planurile instalatiilor, datele tehnice despre materialele de constructie, date tehnice despre racire si climatizare, furnizari de apa calda si rece si orice alt document care poate atesta izolarea termica a locuintei. De asemenea, facturile lunare timp de minim 12 luni pentru consumul de gaz, energie electrica, apa rece si canalizare sunt necesare pentru a putea incepe demersurile in vederea obtinerii certificatului energetic. Suma care trebuie achitata auditorului energetic care se va ocupa de auditul locuintei depinde in functie de suprafata si vechimea imobilului, insa preturile pietei sunt cuprinse intre 230 si 600 RON. Acest pret asigura valabilitatea certificatului timp de 10 ani de la emitere si orice nereguli observate in documentul primit din partea auditorului trebuie semnalate in cel mai scurt timp posibil.